Cum Laude

akkoris

Nem vènnek valò vidèk

2008. március 01. 19:43 - borgatara

Mondjuk nekem mar az 5. hidacska utan elegem volt... De mit mondjon akkor, aki ott el? Lattam egy csomo idos embert. :)
Meg a rakodas, a szemetszallitas, a posta, a mentès, a.... semmi nem egyszeru. Viszont eppen ezert minden nagyon szabalyosan es rendezetten zajlik.

Velence az utobbi evtizedekben egyre kevesbe elheto az allando lakosok szamara. Eppen ezert (vagy ennek ellenere) a turistakat olyan szinten huzzak le, hogy arra a pofatlan jelzo gyenge eufemizmus.
Persze ha az ember belegondol, a turistak mindig jonni fognak Velencebe... egy varos, ami allitolag 50 even belul elsullyed. Colopokon. Temetoje szinten a Lagunaban, epitett sziget. Nincsenek autok, viszont a gondolas fiuk csinosak es jo a hangjuk. Romantikus. Nincsenek utcak es ha vannak is, nincs nevuk.
Hidra fel, hidrol le. Napsuteses orak szama: keves. Pizza: nem jo. (Nem lehet forno a legna-t talalni, ugyanis tilos - a tuzveszelyessege miatt)
Viszont a velenceiek eszmeletlen szimpatikus nepseg. A dialektus kozonseges ember (=azt hiszi, beszel olaszul) szamara erthetetlen. Ha ismersz legalabb 1 helyit, akkor imadni fogod Velencet. Ha nem, akkor nagyon sok penzt fogsz otthagyni. Isteni konyha van ugyanis - ha tudod, hova kell menni. (Ha nem, kovess nehany elallo fulu utepito munkast, tengereszeket, stb ebedidoben.)
Velencen (a szigeten) tul minden "videken" van. Regi keletu gondolkodas - meg akkoribol, amikor Velence fenyuzo kozpontja volt Italianak, amikor a mai Terraferma nem szamitott, a velenceiek gazdagok voltak es irigyeltek. Erdekes egyebkent, hogy igy megmaradt ez a beidegzodes. (Mindegy, inkabb nem irok magyar parhuzamot.)

 

30-35 eve meg uszoda volt a Santa Lucia vasutallomas elotti csatornaresz. Ma mar... A csatornak nyaron budosek, es most is latszik, hogy a Duna-uszo sem uszna bennuk.
A Mozes-program, amit a varos vedelmere terveznek megvalositani, veszelyezteti a Laguna amugy is meggyerult elovilagat. 
Es ami szep: A Ponte della Libertà, ami ma szarazfoldi osszekottetest biztosit a felszigettel, fizetos lesz a nem allando lakosok szamara.
Tehat mar a belepes a varosba is penzbe kerul majd a turistaknak. No Free Entrance. Hihetetlen, es megis - nem lesznek kevesebben.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borgatara.blog.hu/api/trackback/id/tr26361072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása